De ouderenadviseur is er voor ouderen die zelfstandig wonen én voor hun naaste omgeving. Als het gaat om vragen waar u zelf niet uitkomt of als u ondersteuning nodig hebt op het gebied van wonen, zorg, welzijn, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, vervoer en financiën.
Tevens zijn de ouderenadviseurs van Socius betrokken bij het Preventief Huisbezoek Project. Dit is een van de middelen die de gemeente faciliteert om haar beleid zo goed mogelijk af te stemmen op de behoefte van senioren.
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en de contactgegevens per gemeente.
De ouderenadviseur is een onafhankelijke hulpverlener, met expertise op het gebied van wonen, zorg, welzijn, vervoer, financiën en administratie. Desgewenst bezoekt de ouderenadviseur u thuis.
-
Door mijn ziekte is traplopen lastig. Waar kan ik een traplift aanvragen?
Onze ouderenadviseur kijkt samen met u naar de mogelijkheden, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. In dat gesprek komen misschien ook nog andere aspecten aan de orde die voor u van belang zijn.
-
Ik wil verhuizen naar een kleinere woning, bijvoorbeeld een aanleunwoning. Hoe regel ik dat?
De ouderenadviseur denkt met u mee over de keuzes die u moet maken en informeert u over hoe u een optie op een seniorenwoning kunt nemen bij de verschillende woningbouwcorporaties.
-
Hoe schrijf ik mij in voor een verzorgingshuis?
Als u geen indicatie van het CIZ heeft, kunt u bij verzorgingshuizen een woning huren waarbij u apart de zorg kunt inkopen. Wij kunnen u hierover informeren.
-
Ik woon alleen en ben bang dat ik val en niemand mij vindt. Wat moet ik doen?
De ouderenadviseur bespreekt met u de mogelijkheden. Zo’n mogelijkheid is een alarmeringsapparaat.
-
Wat is een CIZ-indicatie en hoe krijg ik deze?
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) stelt vast of opname in een woonzorgcentrum of in een verpleeghuis nodig is, bijvoorbeeld als u niet meer thuis kunt wonen. Met een indicatie kunt u zich inschrijven voor een woonzorgcentrum of verpleeghuis.
-
Mijn partner is chronisch ziek. Wie kan mij helpen bij zijn verzorging?
Daarbij kunt u denken aan thuiszorg, hulp van familie, vrijwilligers en aanvullende diensten. Onze ouderenadviseurs denken graag met u mee.
-
Ik kom er niet aan toe om naar buiten te gaan, ik loop slecht en voel mij soms zo alleen. Wat moet ik nu?
Wij gaan met u in gesprek over uw persoonlijke omstandigheden. Hoe zijn de contacten met buren, familie en vrienden? Ook komen vervoer, andere contacten en activiteiten aan bod. Zo kunnen wij u in contact brengen met een vrijwilliger van de Zonnebloem of Humanitas. Ook kunt u nieuwe contacten maken via onze cursus ‘De kunst van het ouder worden’ of een andere groepsactiviteit.
-
Ik zou graag naar de verjaardag van mijn nicht gaan, maar ik loop slecht en niemand kan mij brengen. Hoe kom ik daar?
U zou de OV-taxi kunnen nemen. Die brengt u van deur tot deur. Hiervoor heeft u een indicatie en een OV pasje nodig van de gemeente. De ouderenadviseur helpt u hierbij graag.
-
Krijg ik nog wel huurtoeslag nu mijn man is overleden?
Dat is een ingewikkeld verhaal. De ouderenadviseur kan u hierbij ondersteunen en de weg wijzen. Als het nodig is ondersteunen wij u ook bij het invullen van de formulieren
-
Ik heb een stapel rekeningen en papieren die ik nog moet uitzoeken. Kunt u mij helpen?
De ouderenadviseur kijkt met u wat de mogelijkheden zijn. Zo kan via Socius een vrijwilliger van de Financiële Administratie Thuis ingeschakeld worden bij het ordenen van uw (financiële) administratie en voor het samen doornemen van de post.
-
Preventief Huisbezoek Project, wat is dat?
De gemeente wil haar beleid graag zo goed mogelijk afstemmen op de behoefte van senioren. Het preventief huisbezoek project is een van de middelen die de gemeente faciliteert om zowel informatie in te winnen als te verschaffen.
De gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen hebben Socius de opdracht gegeven om uitvoering te geven aan dit project en doet dit als volgt:
Wanneer een bepaalde leeftijd is bereikt (dit verschilt per gemeente) krijgt de senior bezoek van een vrijwilliger, (seniorenvoorlichter) die met de senior in gesprek gaat middels een vragenlijst over diverse thema's rondom het ouder worden. De informatie uit de gesprekken wordt verwerkt in een verslag en gebruikt voor het nieuw te vormen beleid.
De seniorenvoorlichters worden hierbij begeleid door een ouderenadviseur van Socius.
Comments are closed.