De column van Chris: “Mantelzorgers”

De column van Chris: “Mantelzorgers”

Onze collega Chris Hebling heeft en eigen column in de Jutter/Hofgeest.  Lees hieronder de column van december.

Lees hieronder de column van Chris van februari!

Ruime tijd geleden werd ik gevraagd om een wandelgroep voor mantelzorgers te begeleiden. Mantelzorg, voor diegene die het begrip niet kennen, is de langdurige en onbetaalde zorg voor chronisch zieken of mensen met een beperking door naasten. Vanwege mijn hoge werkdruk stond ik er niet om te springen, en mijn ideeën over wat me te wachten stond, hielpen me ook niet. Een groep mensen die uit noodzaak een groot deel van hun levenstijd opoffert om het voor hun naasten zo leefbaar mogelijk te maken. De energie van deze groep moest zwaar en donker zijn, zo was mijn idee.

Maar niets is minder waar! Inmiddels wandel ik al bijna twee jaar met veel plezier elke drie weken met een groep fijne mensen door de Velsense duinen. Ik heb hen leren waarderen als actieve, verantwoordelijkheid nemende, wakkere geesten met wie ik inspirerende en goudeerlijke uitwisselingen heb. Soms over hun naasten, maar vaak ook juist niet. Het is immers een kostbaar uurtje waar ze juist even kunnen uitschakelen, de zorg vergeten en van een verrijkende wandeling in de bossen, in goed gezelschap, kunnen genieten. Hoe kan het dat deze mensen, die voortdurend (emotioneel) belast zijn, zo open en positief in het leven lijken te staan? Is het dat we boven onszelf uitstijgen wanneer we ons liefdevol geven in de zorg voor iemand die dit zelf niet meer kan? Dat we juist dán een bron van verantwoordelijkheid en kracht in ons kunnen aantappen? Ik blijf deze vragen verkennen en blijf me telkens weer verheugen op de volgende gezellige boswandeling met deze groep.

Wil jij een keer meewandelen? Kijk dan op www.groepenvansocius.nl voor meer info.