“Voor iemand zorgen kan best pittig zijn'

Jonge mantelzorger

banner onder wit

Ben jij een jonge mantelzorger?

Heb jij een vader, moeder, broertje of zusje die lichamelijk of psychisch ziek is, een beperking heeft of verslaafd is...
En ben je jonger dan 25 jaar?

Help je thuis mee, bijvoorbeeld in het huishouden of geef je je vader medicijnen? Breng je je broertje naar school of ga je mee naar het ziekenhuis om te vertalen? Dat zijn typisch taken die jonge mantelzorgers vaak uitvoeren. 

Ook ben je jonge mantelzorger als je je (te)veel zorgen maakt. Hoe lastig is het om op school te zitten en je af te vragen of je moeder niet teveel pijn heeft of dat je vader niet teveel drinkt vandaag?! Dat is allemaal niet gek. Soms is het best pittig om zoveel rekening te houden met anderen. Er blijft tenslotte minder aandacht over voor jou.

Goed om te weten… je bent niet de enige! Eén op de vier jongeren in Nederland is mantelzorger.

Hulp nodig?

Het is belangrijk om aan de bel te trekken als je hulp nodig hebt. Bel 088 - 88 76 970 of mail met onze mantelzorgconsulent. Hij of zij luistert naar jouw verhaal en probeert je vragen te beantwoorden. Samen kijken we welke taken je op je hebt genomen en of daar misschien andere oplossingen voor te bedenken zijn.

Gewoon doen, het is gratis!

quote

"Je bent niet de enige, maar liefst 1 op de 4 jongeren is mantelzorger"

banner ripped boven
banner ripped onder

Tips

We helpen je graag op weg met de volgende tips.

Tip 1: Blijf leuke dingen doen
Natuurlijk sta je graag klaar voor degene voor wie je zorgt, maar het kan wel veel tijd kosten. Gewoon lekker sporten, uitgaan of kletsen met vrienden kan afleiding en ontspanning geven. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je iets leuks doet. Tijd voor jezelf is heel belangrijk!

Tip 2: Laat weten hoe het met jou gaat
Er gaat misschien veel aandacht naar degene voor wie je zorgt. Maar hoe is het voor jou? Het is vast niet altijd leuk. Voel je niet bezwaard om ook jouw verhaal te doen, bijvoorbeeld bij je ouders. Praat je liever met iemand anders? Dat kan ook met een van onze mantelzorgconsulenten.​​​​​​​

Tip 3: Ontmoet jongeren net als jij
Anderen die hetzelfde meemaken begrijpen je. Samen kun je ervaringen uitwisselen en kun je meer aan dan in je eentje. Dat kan ook online. Kijk maar eens bij mantelzorg.nl.

Tip 4: Zoek informatie
Wil je meer weten over de ziekte of verslaving van je ouders, broer of zus? Vraag het gewoon. Een familielid of hulpverlener kan je misschien wel geruststellen. Dat lucht op.

​​​​​​​Tip 5: Vraag om hulp
Als het allemaal even niet zo lekker gaat of te pittig wordt, kun je daar last van krijgen. Je kunt je misschien minder goed concentreren op school, je slaapt slechter of je wilt minder afspreken met vrienden. Trek dan aan de bel!

Cursussen & activiteiten

Misschien interessant voor jou?
We hebben verschillende activiteiten of cursussen. Om jezelf te ontwikkelen of om meer uit jezelf te halen? Of gewoon om iets leuks te doen. 

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk

Wil jij iets voor een ander betekenen? Informeer dan eens naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij ons. Blij maken, maakt blij!

meer info

Woon je in Beverwijk of Heemskerk?

Dan kun je terecht bij MantelZ Centrum voor Mantelzorg.