“Ik wist niet dat ik zoveel zelf moest regelen"

18 jaar en dan?!

banner onder wit

Ik word 18 en nu?!

Gefeliciteerd, je bent volgens de wet volwassen!

Er zijn er een aantal belangrijke zaken die je zelf moet regelen. En natuurlijk staan wij voor je klaar als dat niet lukt...

1. DigiD aanvragen

Een DigiD heb je nodig om allerlei dingen te regelen met de overheid. Van de belastingdienst tot je zorgverzekering, onderwijsinstellingen of de gemeente... ze gebruiken allemaal DigiD. 

2. Zorgverzekering en zorgtoeslag

Je hebt je eigen zorgverzekering nodig, want je bent niet meer verzekerd bij je ouders. Je kunt dit al voor je 18 tot een maand nadat je 18 bent geworden. Denk ook na over aanvullende verzekeringen, zoals een tandartsverzekering of fysiotherapie. Je kunt verzekeringen met elkaar vergelijken op de website Independer. Vraag dan ook gelijk even Zorgtoeslag aan, dat scheelt je veel geld. Let op dat je wijzigingen in je inkomen altijd doorgeeft op toeslagen.nl, anders moet je straks een deel weer terugbetalen als je meer gaat verdienen.

3. Bankrekening

Zonder eigen bankrekening kun je je geldzaken niet beheren. Dus snel regelen als je nog geen eigen rekening hebt.  

4. DUO

Ga je naar school of volg je een studie? Dan heb je waarschijnlijk recht op studiefinanciering, een ov-jaarkaart of een tegemoetkoming van DUO. Kijk wat er voor jouw situatie van toepassing is op de website.

5. Inschrijven voor een woning

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in Beverwijk of Velsen moet je je inschrijven bij de woningbouwvereniging. Kijk op www.mijnwoonservice.nl voor meer info. De wachttijd voor een sociale huurwoning is heel lang, dus schrijf je zo snel mogelijk in na je 18e verjaardag.

quote

"Zorgverzekering, school... het kost allemaal behoorlijk veel geld"

banner ripped boven
banner ripped onder

Handige links

  • op checklist18 vind je een handig overzicht van allerlei regelzaken
  • voor juridische en financiële vragen kun je terecht bij perMens
  • en op jouwggd.nl vind je informatie over allerlei onderwerpen speciaal voor jongeren