De column van Chris: “Drempelvrees”

De column van Chris: “Drempelvrees”

Onze collega Chris Hebling heeft en eigen column in de Jutter/Hofgeest.  Lees hieronder de column van februari.

Het lijkt dat er niemand op zit te wachten – groepswerk. Wie gaat nou vrijwillig zijn onvolmaaktheid, pijn en zelfs schaamte met anderen in een groep bespreken? Absurd, en voor wat? Dat is een bijna begrijpelijke houding waar we mee moeten omgaan. Wij, die met hart en ziel cursussen geven bij Socius.

“Eerst willen ze er niet in, dan er niet uit”, zei ooit een collega tegen me. En dat klopt. Toch zijn er altijd een paar moedige mensen die het vermoeden hebben dat zo’n groep het overwinnen van hun drempelvrees waard is. En als ze dan de veilige haven en groeiplek van zo’n groep beleven, een plek waar soms vriendschappen voor het leven ontstaan, dan willen ze meestal meer. Dan hebben ze de smaak te pakken.

In een groep van elkaar leren, samen nieuwe stappen durven zetten, te horen van anderen die er ook klaar mee zijn zichzelf te schamen en in oefeningen boven zichzelf uitstijgen, is niets minder dan goud waard. Of het nu gaat om assertief worden, rouwen, uitdagingen in je relatie of je administratie op orde krijgen… met de warmte en veiligheid van een groep achter je, lukt je zoveel meer. “Je moet het wel zélf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen”.

En nu is het aan ons om de mensen die dat nodig hebben, te verleiden sterker te zijn dan hun drempelvrees. Want getuige mogen zijn van hoe deelnemers hun angst overwinnen en opbloeien, is prachtig. Daarvoor doen we het!

Meer informatie over onze groepen vind je op www.groepenvansocius.nl

Chris Hebling
Socius Maatschappelijk Dienstverleners